Minden, ami stand-up

Rainer-Micsinyei Nóra: Innen szép nyerni

2022/07/26. - írta: Baski Sándor

rainer.jpg

Háromféle stand-upos van (lehet, hogy több is, de ennyi biztos) – (1) aki el tudja mondani a jól megírt poénjait viccesen, (2) akinek az előadásmódja erősebb a poénjainál, (3) és akiben egyesül az előadóművész a viccmesélővel. A határok nem átjárhatatlanok, aki viccmesélőként kezdi, idővel és rutinnal a színpadi jelenlétét is felhozhatja hasonló szintre.

Természetesen a harmadik az ideális állapot, de az első is egy viszonylag tiszta helyzet: a stand-upos kialakítja a saját stílusát, és ezeken a kereteken belül megdolgozik minden egyes poénért. A második opciónak viszont komolyabb kockázatai és mellékhatásai is lehetnek. Aki született performerként tudja, hogyan kell egy-egy gesztussal eladni a gyengébb poénokat is, az könnyen elkényelmesedhet. Minek strapálja magát a tartalommal, ha a stílussal és a formával is uralja a közönséget? (Ugyanezekre a bejáratott gesztusokra építenek a lakossági sitcomok is, a második évadtól a színészeknek már ki sem kell nyitniuk a szájukat ahhoz, hogy dőljön a konzervkacaj, elég az ismerős pózokba vágni magukat.)

Ha van valaki, aki a 30-as magyar színészgenerációból nagyon ért ahhoz, hogy mindig, minden körülmények közt vicces legyen, az Rainer-Micsinyei Nóra. Illusztrációnak elég megnézni a Dumaszínház 2021-es újévi köszöntőjét, ahol 3 és fél percen keresztül csak némán ácsorog egy pezsgőspohárral a kezében, és mégse lehet másra figyelni, vagy az Űrpikniket, ahol elfelejtettek neki szerepet írni, de így is van minden jelenetében egy olyan hangsúlya, amellyel ellopja a show-t.

Főszerepet is alakított már, A legjobb dolgokon bőgni kellt ráadásul ő is (társ)írta, mégis csalódás lehetett annak, aki azt várta, hogy hasonlóan elrajzolt karaktert játszik majd, mint a rövidfilmjeiben. Első önálló estje, az Innen szép nyerni ebből a szempontból garantáltan nem okoz csalódást, ugyanis 100%-os Rainer-Micsinyei koncentrátumot tartalmaz.

Amíg a film részben, addig az est nyilván teljes egészében a saját élmények feldolgozásán alapul, kezdve az izgalmas nevelési elveket valló nagymamánál eltöltött gyerekkortól a Kaposvári Egyetem színművész szakán át a szinglilét megpróbáltatásaiig, csak nem ebben a sorrendben. Az előadás egyik nagy erőssége a szerkezete (dolgozott rajta dramaturg is), spontán módon, mégis strukturáltan és nagyon szórakoztatóan zajlik a csapongás, a blokkok közt zökkenőmentesek az átmenetek, a callbackek pedig vérprofik.

Van egész elődáson átívelő szál is, a megrekedtség gyerekkor és felnőttkor közt. Rainer-Micsinyei, illetve a színpadi verziója arra vágyik, hogy kezeljék végre felnőttként (nemcsak a rokonok vagy a kollégák, de tágabb értelemben a politika vagy a bürokrácia is), de közben fél is a felelősségtől, és ilyenkor jön a regresszió csábítása, amit egy frappáns visszatérő poén („Mikor tudtok értem jönni?”) is aláhúz.

rainer1.jpg

Ebből az élményanyagból lehetett volna írni egy, a drámai pillanatokat is kiélező one-(wo)man show-t, de az Innen szép nyerni szerencsére stand-up előadásként működik az első perctől az utolsóig. Egyetlen témába se megy bele túl mélyen – kiderül például, hogy a Kaposvári Egyetemen a tanárok monitorozták a diákok súlyát, amiből bármelyik angolszász kollegina negyedórás fatshaming-rutint kerekítene, de Rainer-Micsinyeinél ez „csak” egy poént ér meg –, de teljesen védhető egy „így jöttem”-standup esetében, hogy nem a részleteken, hanem az összképen van a hangsúly, és persze azon, hogy ami bekerül az előadásba, az vicces is legyen.

Az Innen szép nyerni márpedig vicces, és nemcsak azért, mert Rainer-Micsinyei tényleg ösztönösen az, hanem mert beletette rendesen a munkát. Játszhatna megúszásra, hagyhatná, hogy a profi performer teljesen átvegye az irányítást, de helyette engedi az újonc stand-upost is érvényesülni, és jól is teszi. [baski sándor]

A következő előadás augusztus 27-én lesz a Kompót Dumaklubban.

 >>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr9117891401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása