Minden, ami stand-up

Egy levegőt szívni az emberrel, aki hülyén járt

2022/05/04. - írta: Huber Zoltán

John Cleese: An Evening of Exceptional Silliness Torontóban

john_cleese.jpg

Legendákat általában nem azért néz meg az ember élőben, mert valami forradalmi újdonságra számít. A nyolcvankettőt taposó John Cleese sztorizgatós önálló estje is amolyan kollektív zarándoklat, vagyis a jegyvásárlás fő motivációja az volt, hogy vajon milyen élmény másfél órát egy légtérben lenni az emberrel, aki részese volt a Monty Pythonnak, megalkotta a Waczak szállót, és még néhány olyan apróságot, mint mondjuk a Hal neve Wanda. A kedélyesen integetve színpadra sétáló Cleese pedig a közepére állított elegáns székre csüccsenve pontosan úgy viselkedett, mint a sokat tapasztalt poéngyáros nagypapa, akit az unokái jöttek meglátogatni.  

Egy-két önkritikus poén és a bő fél évszázados hírnévvel kapcsolatos ironikus megfigyelés után az est egyszerre csapott a komédia műfajáról szóló mesterkurzusba és szabadon áramló sztorizásba, amit az itt-ott előbukkanó klasszikus viccek laza füzérei akasztottak meg. A vetített fotók és videók persze azt sugallták, Cleese korántsem spontán váltogatja a témákat, mégis gyakran érződött úgy, kizárólag olyasmikről beszél, amihez éppen kedve van. Normális esetben ez a fajta csapongás nagyon zavaró tud lenni és az utolsó húsz perc kérdezz-felelek szekciójában akadt is egy-két túlnyújtott és kissé furára sikerült válasza (például a túlvilágról), a pocakos alakjához valahogy mégis nagyon passzolt mindez.  

Az ezerszer látott Monty Python-részletek beékelése szintén rendben volt, objektíven nézve hiába megúszós húzás a konzerv anyagok használata, nála mindez amolyan instant kollektív ünneplésbe csapott. Nem is beszélve arról, hogy még sosem láttam a hülye járást vagy a halas pofozó táncot több száz ember társaságában, a tömeg szeretetteljes reakciója pedig nyilván ragadós. A legjobb pillanatok persze azok voltak, amikor Cleese a régi időkről mesélt, ott tényleg mindenki átérezhette, milyen is egy élő legenda közelében lenni. Maradandó élmény, annyi szent.

 >>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr1817823371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása